Senzorna integracija temelji se na principima koje je postavila Jane Ayers 60-ih godina prošlog stoljeća, a senzornu integraciju definira kao organizaciju osjetilnih informacija koje dobivamo putem tijela i okoline. Informacije u mozak dolaze putem naših čula kao što su vid, sluh, dodir, okus, kretanje i sve navedene informacije nam osiguravaju funkcioniranje u svakodnevnim aktivnostima. Ayers je također zaključila da je potrebno 7-8 godina samokretanja i igre, kako bi dijete postiglo senzomotorne sposobnosti, koje su osnova za intelektualni, socijalni i osobni rast i razvoj.

Terapija senzorne integracije provodi se kod djece kod kojih je utvrđeno odstupanje na određenom području razvoja ali i kod djece urednog razvoja kod koje želimo povećati nivo funkcioniranja, samostalnosti i samopouzdanja. Terapija se provodi u posebno opremljenoj prostoriji koja djetetu omogućava različite vrste podražaja. Najčešće se provodi individualno u trajanju 45-60 minuta.

A tko provodi terapiju? Terapiju provodi senzorno integracijski pedagog, terapeut koji se posebno obučava za rad s djecom s teškoćama senzorne integracije.

Senzorna integracija se provodi u prostorijama JU Dječji vrtić „Radost“, Kreševo.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem mail adrese sobasenzornakresevo@gmail.com ili na broj telefona 063 609 001 – mag. edukacije i rehabilitacije/senzorno integracijski pedagog Matea Cigelj.

To top